KULINARIA - Globtrotuar

Przejdź do treści

Menu główne:

KULINARIA

TRAVELPEDIA
 
Nawet jeśli jeszcze nie dysponujecie budżetem by polecieć gdzieś za horyzont to i tak możecie doświadczyć smaków i zapachów orientu. Wystarczy tylko poszukać w Internecie stosownego przepisu, odwiedzić pobliski sklep, pokucharzyć … i na waszym stole pojawią się potrawy rodem z Tajlandii, Indii czy Wietnamu. Może nie będą smakować idealnie tak jak oryginał, ale i tak warto spróbować. Nie ma tez dziś problemu bo wybrać się do knajpki serwującej egzotyczne potrawy jednak to doradzam ostrożność bo np. to co w Polsce uchodzi za kuchnię Chińską, to raczej kuchnia wietnamska i to do tego mocno „spolonizowana”. Kto jednak szuka … ten na pewno znajdzie.


Ojczyzna czekolady

Majowie przyrządzali ją w formie napoju doprawionego papryką, skutkiem czego napitek zyskał miano „gorzkiej wody”. Azteccy możnowładcy traktowali go jako afrodyzjak. Swoją obecną formę i smak czekolada otrzymała dopiero pod koniec XIX w. Czytaj więcej >
Herbata podbija świat

Jest wersja chińska, indyjska, japońska, irańska, marokańska, jest i gruziński czaj.  Pija się ją w wersji zielonej, czarnej, czerwonej, a nawet białej. Bywa piekielnie słodka, zupełnie gorzka, a nawet mrożona. Kto co lubi … Czytaj więcej >
Jakie produkty spożywcze zabrać w podróż (na biwak)   

Własna „wałówka” to czasami nieodzowna cześć urlopowego ekwipunku. Co warto przygotować na długi lot, co na biwak, a co na kemping? Czytaj więcej>
ŚWIAT KULINARIÓW
....................................................................................
ŚWIAT KULINARIÓW
....................................................................................
ŚWIAT KULINARIÓW
....................................................................................
Rzecz o ryżu

Upał trudny do zniesienia. Wilgoć i duchota. Praca w błocie po kolana. I po co to wszystko ? Dla ryżu, który żywi co trzeciego mieszkańca Ziemi. Wydaje się Wam, że wiecie jak się go uprawia ? Możecie się zdziwić ! Czytaj więcej >
Etiopia od kuchni

Etiopia kojarzy się z ludźmi przymierającymi głodem, którzy od dziesięcioleci muszą korzystać z pomocy żywnościowej ONZ. W rzeczywistości Etiopia to jednak kraj o bogatej i bardzo ciekawej tradycji kulinarnej. Czytaj więcej >
Podróże z kawą

Ilość sposobów w jaki serwuję się kawę na świecie może przyprawić o zawrót głowy. Jest kawa w wersji arabskiej, greckiej, indonezyjskiej, etiopskiej, wietnamskiej, irlandzkiej, a nawet japońskiej. Czytaj więcej >
ETIOPIA
....................................................................................
AZJA PD-WSCHODNIA
....................................................................................
ŚWIAT KULINARIÓW
....................................................................................
Co jeść gdy się zatrujemy ?

Nawet jeśli bardzo skrupulatnie przestrzegacie wszelkich wymogów związanych z zachowaniem higieny, nie ma 100% gwarancji uniknięcia kłopotów żołądkowych. W takiej sytuacji czeka Was kilkudniowa dieta w skład której powinny wyjść … Czytaj więcej >
Miód na serce turysty
Walory smakowe miodu zależą od gatunku rośliny której nektar gromadzą pszczoły. W Europie dominuje lipa, gryka czy rzepak, podczas gdy w Nowej Zelandii najbardziej ceniona jest manuka, na Madagaskarze drzewo różane, a w Nepalu rośliny halucynogenne. Czytaj więcej >
KUCHNIA I ZDROWIE
....................................................................................
FAUNA & FLORA
......................................................................................
Sztuka jedzenia rękoma

W Polsce jedzenie rękoma uznaje się za nietakt no chyba, że chodzi …. o pizzę, kurczaka, hamburgera, frytki czy placki ziemniaczane.  Podobnie bywa w wielu innych krajach, choć nie we wszystkich. Regularne używanie dłoni zamiast sztućców praktykuje na świecie ponad 300 milionów ludzi.  Czytaj więcej>
PRZY STOLE
....................................................................................
Oszustwa hotelowe, finansowe oraz gastronomiczne

Korzystając z firm obsługujących ruch turystyczny obdarzamy je spora dozą zaufania.  Niestety zdarzają się czasem osoby, które potrafią to zaufanie wykorzystać próbując nas oszukać. Jakie to sposoby ? Czytaj więcej>
Sztućce w podróży

Czy wiecie, że widelec był kiedyś kojarzony z widłami Szatana i zakazany przez Kościół? Słyszeliście, że Amerykanie noża i widelca używają w diametralnie różny sposób niż Europejczycy ? Wiecie, że całkiem sporo jednorazowych sztućców, z których korzystamy w podróży, wcale nie jest jednorazowa ? Czytaj więcej>
PRZY STOLE
....................................................................................
PRZY STOLE
....................................................................................
Ani kijem, nie pałką … tylko pałeczkami

Pałeczki to jeden z najlepiej rozpoznawalnych elementów sztuki kulinarnej regionu Azji Pd-Wschodniej. Przed podróżą do tego regionu warto dowiedzieć się co nieco o ich  historii oraz zapoznać się z zasadami lokalnej etykiety. Czytaj więcej>
Wanilia z Madagaskaru

Zachwyca aromatem, którego nie da się pomylić z jakimkolwiek innym zapachem. Jej kwiat, musi być ręcznie (!) zapylony przez człowieka. Niewiele osób wie, że wanilia to również przedmiot pożądania przemytników handlujących szlachetnymi gatunkami drewna. Czytaj więcej >
MADAGASKAR
....................................................................................
AZJA PD-WSCHODNIA
....................................................................................
Słodki interes

Daktyle nieodmiennie kojarzą się z orientalną słodyczą jednak ich znaczenie daleko wykracza poza wymiar kulinarny. Dzięki nim pustynni nomadzi stali się rolnikami, handlarzami, a potem wojownikami. Daktyle, były i są kluczem do zrozumienia kultury Bliskiego Wschodu. Czytaj więcej >
FAUNA & FLORA / ZEA / IZRAEL
......................................................................................
KUCHNIA / Smaki orientu

Wkrótce: Yerba mate czyli napój który uzależnia / Iran gdzie pistacje i kiwi dojrzewają / Rum z Madagaskaru / Mój pierwszy kokos … rozbity rzutem z trzeciego piętra
PRZY STOLE
....................................................................................
O smakach Argentyny

Argentyna słynie na świecie z wołowiny i steków. W restauracjach z grile wybór mięs przyprawia o zawrót głowy, zwłaszcza kogoś kto ekspertem w mięsach nie jest.  Posiłek zaczyna się na ogół od chorizo (ostre kiełbaski), mordlla (kaszanka) al¬bo empanadas (pierogi z mięsem), po których do¬piero serwowane są prawdziwie dania z grillowanej  wołowiny. Czytaj wiecej >
ARGENTYNA
....................................................................................
Kuchnia uzbecka

Mieszkańcy Azji Środkowej do dziś zamiast hamburgerów wolą swoje tradycyjne szaszłyki. W uzbeckiej kuchni mieszają się wpływy chińskie, arabskie, indyjskie oraz perskie. Czytaj więcej >
UZBEKISTAN
....................................................................................
Porto z Porto

Portugalia słynie ze swoich słodkich win wzmacnianych (Porto i Madery), które ze względu na portugalski rodowód jednej z sieci handlowych zyskują na popularności i w Polsce. Jak wybrać dobre porto? Czytaj więcej >
PORTUGALIA
....................................................................................
(C) Jacek Zabielski kontakt@globtrotuar.pl
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego